Wat gebeurt er met de loonstrookjes in 2015? Optisch gezien gaan veel werknemers er in januari op vooruit. Maar de invloed van nieuwe fiscale regelingen zorgt ervoor dat het maandelijkse loonstrookje niet alles zegt.
Dat concludeert salarisverwerker ADP in een dinsdag gepubliceerde analyse van de veranderingen voor de loonstrookjes die in 2015 van kracht worden.
ADP stelt aan de ene kant dat meeste werknemers in 2015 “een hoger nettoloon terug op hun salarisstrook” zien. Een modaal maandloon van 2.662 euro stijgt met zo’n 12 euro netto per maand.
“Anderhalf keer modaal krijgt er netto 45 euro bij en iemand met een inkomen van twee keer modaal ziet zijn nettoloon met iets meer dan 60 euro stijgen”, aldus ADP.
Tegelijk biedt deze algemene schets weinig houvast voor individuele werknemers. Op de eerste plaats is er namelijk sprake van sectoreffecten, want per sector verschillen de pensioenpremies. Onderstaande infographic van ADP geeft daarom een wat gedetailleerder beeld voor onder meer ambtenaren, werknemers in de zorg en in de bouw.
(klik voor uitvergroting)
De groene en rode 'kale pijltjes' geven verschillen in het nettoloon per maand weer.
Afbouw heffingskortingen verstoort beeld
Maar er komt nog een ander effect bij. In het geval van bijzondere beloningen, zoals het vakantiegeld dat in mei wordt uitbetaald, wordt vanaf dit jaar namelijk op een andere manier rekening gehouden met de afbouw van zogenoemde heffingskortingen (aftrek van de te betalen belasting). Die heffingskortingen worden lager, naarmate het loon stijgt.
In de praktijk kan dit tot gevolg hebben dat werknemers op hun loonstrookje netto minder overhouden van hun vakantiegeld. Dat is weergegeven in de 'pijltjes-met-palmboom' van de bovenstaande infographic. Na afloop van het fiscale jaar kan dan nog een verrekening plaats vinden bij de aangifte voor de inkomstenbelasting.
Afrekenen met de fiscus bij belastingaangifte
Vooral lagere inkomens van minder dan 20 duizend euro per jaar moeten opletten dat ze hun belastingaangifte goed invullen, na afloop van het fiscale jaar 2015. Anders lopen ze eventuele fiscale compensatie mis.
Maar ook voor inkomens boven de 20 duizend euro geldt volgens ADP dat de kloof tussen wat er via het loonstrookje binnenkomt en de uiteindelijke afrekening met de Belastingdienst groter wordt.
“Het principe dat je over je loon nagenoeg hetzelfde bedrag aan belasting betaalt als dat je over dat loon bent verschuldigd, wordt steeds meer losgelaten,” stelt Dik van Leeuwerden van het Kenniscentrum Wet- & Regelgeving bij ADP.
Lees ook
Bazen rekenen op méér loonsverhoging in 2015 dan gewone werknemers
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl